Ting der er svære at sige – men som man skylder dem, man holder er

Det er ofte dem, man holder mest af, som man skåner mest – derfor er det også oftest dem, man holder mest af, som man har sværest ved at fortælle sandheden. For nogle gange gør sandheden ondt, og det bliver derfor vanskeligt at fortælle den, selvom den er nødvendig. Der kan være flere situationer, hvor det er vigtigt at fortælle hinanden, hvad man har på hjerte – og man fortæller den formentlig blot for at hjælpe den, man holder af. Men i hvilke situationer er det nødvendigt, at man fortæller den? Det kommer der her nogle bud på.

Er de ikke til stede?

Hvis du har et menneske tæt på, der pludselig begynder at trække sig, gå ind i sig selv eller som bare fjerner sig fra sociale sammenhænge, er det vigtigt at gribe ind. Det kan være tegn på ensomhed eller tristhed, som kan udvikle sig – og som vedkommende ikke nødvendigvis selv kan gennemskue. Derfor skal man som tæt kontakt holde øje med personen, der trækker sig, og gerne snakke med vedkommende om, hvad det skyldes. I nogle sammenhænge er det let at mærke, hvis en person har trukket sig – hvis personen normal er meget udadvendt eller social – men andre gange kan det være svært at se. Læg derfor mærke til små tegn, og tøv ikke med at gribe ind og stille spørgsmål, hvis du kan mærke, at din kære ikke er til stede.

Drikker de for meget?

Noget af det sværeste at konfrontere en nær ven eller partner eller et familiemedlem med er, hvis de drikker for meget. Det er grænseoverskridende og ubehageligt at gribe ind i sådanne situationer, da man indirekte får sagt, at personen ikke selv har kontrol over handlinger – men ikke desto mindre er det vigtigt at italesætte, hvis personen har et alkoholproblem! Det kan gøres på forskellige måder, og til at starte med kan det være små kommentarer eller handlinger, hvor man foreslår en alkoholfri aften eller lignende – måske personen selv kan se, at det er en god ide. Hvis vedkommende ikke kan det, og det bliver et større og større problem, er det vigtigt, selvom det er hårdt, at man taler med vedkommende om det. Du gør formentlig din kære en kæmpe tjeneste, og det kan eventuelt føre til en alkoholbehandling, der kan ændre vedkommendes liv. Omvendt hvis du selv har et alkoholproblem, og ikke ønsker at det bliver offentligt kendt af familie og venner, har du også mulighed for at få en anonym alkoholbehandling. Det kan også være en god løsning.

Opfører de sig dårligt på grund af stress?

Nogle mennesker kan i vise situationer eller på vise tidspunkter ændre opførsel – eksempelvis hvis de er stressede. Mange kan ikke selv mærke – eller indrømme – at de lider at stress, og de er derfor ikke i stand til at stoppe sig selv i tide. Derfor er det vigtigt, at de mennesker, der er omkring personen, tør gribe ind og fortælle den berørte, hvis det er et reelt problem. Stress kan påvirke humør, mental tilstand samt kroppen, og kan i værste fald føre til blodpropper. Vi har derfor et ansvar over for den, der kører 120 km/t – for de ved som regel ikke, at de kører SÅ stærkt. Tal med din kære og fortæl, at du synes, det har taget overhånd.