Familie

Holder du øje med dem, du har kær?

Når man går op og ned ad et menneske hver dag, er det nemt at vænne sig til hinandens tilstedeværelse og glemme at vise interesse og omsorg. Det er helt almindeligt, og betyder bestemt ikke, at man er kold og ligeglad.

Typisk menneskelig adfærd

Det ligger til menneskets natur at stræbe efter mere, og derfor godt kan have tendens til at glemme at stoppe op og sætte pris på det, det allerede har. Helt basalt vil vores krav og ønsker til livet stige efterhånden, som vi får dem opfyldt. Som det første har vi nogle fysiske behov, der skal dækkes. Her kan nævnes åndedræt, vand, mad, søvn og lignende. Når vi har opnået det, kan vi begynde at tænke på ting som arbejde, bolig, moral og helbred, og herefter begynder behovet for tilhørsforhold at fylde. Det kan være i form af familie, venskaber og i det hele taget intimitet. Men vores naturlige trang til at udvikle os, vil drive os videre for at opnå agtelse og præstere mere.

Fordele og ulemper

Denne adfærd er helt grundlæggende årsagen til, at mennesket er kommet så langt og ikke længere går rundt med køller og bor i huler. Og vi udvikler os stadig. Vi udforsker, undersøger og lærer nyt hver dag. Det er selvfølgelig en kæmpe fordel for os og vil betyde, at vi også fremover kan tilpasse os og udtænke løsninger, så arten overlever. Ulempen ved denne konstante stræben efter mere er, at vi ofte hurtigt tager de ting, vi har opnået, for givet. Hvem går for eksempel rundt, og er taknemmelig for at kunne trække vejret eller at få mad hver dag? Som regel er det først, når vi mister noget eller havner i en vanskelig situation, at disse tanker dukker op. Et godt eksempel på dette, er de mennesker, vi har tæt på os, som vores familie, venner og partnere. Jo længere tid forholdet har varet, jo mere har vi tendens til at tage deres nærhed og kærlighed for givet. Vi lægger ikke længere så meget mærke til deres velbefindende og mulige tegn på mistrivsel. Dette er formodentlig også årsagen til den høje skilsmisserate.

Gør noget!

Den eneste der kan gøre noget ved denne indgroede adfærd, er en selv. Tag dig tid, til dem du holder af og lyt til dem. Spørg ind til deres helbred og læg mærke til, om de har det godt. Det kan være svært at opdage især stress, depression, misbrug og andre alvorlige sygdomme, da de ofte kommer snigende. Bemærker du ændringer hos dine nærmeste, som kan tyde på at noget er galt, så gør noget ved det! Det kan være meget grænseoverskridende at spørge ind til, og de fleste vil skamme sig og benægte. Måske endda blive vrede. Der er stadig stor skam forbundet med psykiske lidelser, og især, hvis der er tale om misbrug. Derfor kan der også gå lang tid, før det bliver opdaget, selv af dem der bor sammen med vedkommende. Misbrugere er eksperter i at skjule deres problem og lyver i flæng for at dække over det. Alkoholikere vil gå i forskellige butikker for at købe til deres forbrug, skjule flasker de mest utrolige steder, skaffe sig af med bevismaterialet, så ingen opdager det og tygge tyggegummi for ikke at lugte af alkohol.

Har du mistanke om, at en af dine kære er ude på et sidespor, så lad være med at ignorere det. Det er DIG, der skal starte den svære samtale! Der er masser af hjælp at få, både for den ramte og de pårørende. Hvis du har brug for hjælp til, hvordan du skal gribe det an, kan du kontakte en professionel alkoholrådgivning. De har masser af erfaring, og kan hjælpe hele jeres familie. Det vigtigste er bare, at du gør noget. Det er ikke noget, der går over af sig selv, og man klarer det ikke uden hjælp!